Vår Bygningsvernavdeling
Om bygningsvernet
Først noen ord om det viktige bygningsvernet:
Bygningsvernet er et stort fagområde som spenner svært vidt og noe av formålet med det er å ta vare på kildene til vår historie.
Forståelsen av tidligere tiders kunnskap og tradisjon innen husbygging er også viktig for å kunne løse mange av dagens oppgaver innen renoveringer, istandsettinger, ombygginger og vedlikehold, dette er en kunnskap som bare blir mer og mer etterspurt.
Tenk på at det er nesten 1000 år forskjell mellom den eldste og den yngste bygningen på dagens fredningsliste.
Den gode håndverkeren er nøkkelperson når fredede og verneverdige bygninger og annen eksisterende bygningsmasse skal istandsettes.
Riksantikvaren og lovverket stiller nå krav til at håndverkeren skal ha fagskolepoeng eller studiepoeng innen praktisk bygningsvern eller kunne dokumentere tilsvarende realkompetanse for å kunne utføre arbeid på for eksempel fredede bygg.
Patrick Johansen
Er tømrermester og bygningsvernhåndverker med mer enn 30 års erfaring innen tømreryrket og han er opptatt av å bevare historien vår. Han har en særlig stor interesse for de gamle husene, byggeskikkene og det tradisjonelt fremstilte håndverket.
Hvis ønskelig kan arbeidene utføres på tradisjonelt vis og i henhold til antikvariske prinsipper og retningslinjer.
Material-kunnskap og kvalitet er sterkt i fokus.
Pr.2024, har han som byens eneste, utdannelse innen bygningsvern fra Fagskolen Innlandet med gjennomførte og beståtte studier i
Bygningsvern og Bygningsvern 2.
I vår bygningsvernavdeling driver vi med:
RESTAURERING OG ISTANDSETTING
Vi har lang og bred erfaring fra restaureringer og istandsettinger av gamle hus og bygninger. Tømrermester J A Hansen eftf. AS er som byens eneste tømrer-firma godkjent for tiltaksklasse 2 på arbeid på bevaringsverdige byggverk.
RÅDGIVING
Trenger du råd og tips om det gamle huset ditt, enten det er fredet, verneverdig, eller bare gammelt kanskje!?
Være seg om vedlikehold, forskjellige enøk-tiltak, materialer eller kvalitet, eller fremgangsmåter hvis du vil prøve å gjøre litt jobb selv.
TILSTANDSANALYSE/RAPPORT
Ønsker du en tilstandsanalyse av det gamle trehuset ditt kan vi utføre dette, og i samme slengen, en tilhørende fotodokumentasjon er også å anbefale.
SØKNADER OM TILSKUDD
Det finnes flere tilskuddsordninger for for deg som hus- eller bygningseier, felles for de fleste av dem er at det er du/dere som privatperson som må søke etter midlene.
Nedenfor har jeg ramset opp flere av dem:
(trykk på lenken for å komme til søknadsside)
- Østfold fylkeskommune
- Kulturminnefondet
- Riksantikvaren
- Norsk kulturarv
- Stiftelsen UNI
- Spesielle miljøtiltak i landbruket SMIL
Vi kan hjelpe deg med tips og råd, og til utarbeidelse av tilstandsrapporter, uforpliktende kostnadsoverslag m.m. til søknadene dine.
Søk gjerne om tilskudd fra flere samtidig, men
NB! Start ikke på prosjektet før du har fått tilsagn.
ANTIKVARISK ISTANDSETTING
Under en antikvarisk istandsetting følges de antikvariske prinsippene.
Et utdrag av disse prinsippene er:
- Ikke skift ut mer enn det som er absolutt nødvendig.
- Dokumenter hvordan originalen så ut og hvordan den var montert ved foto og eventuelt tegninger og oppmåling.
- Lag en identisk kopi av delen som skal skiftes ut, og monter den på nøyaktig samme måte.
- Mest mulig av bygningens opprinnelige eksteriør, som dører, vinduer, panel, taktekking og så videre, skal tas vare på.
- Ved restaurering og vedlikehold bør inngrepene være så små som mulig, og det skal brukes tradisjonelle materialer og metoder.
ISTANDSETTING AV VINDUER OG DØRER M.M.
På vårt verksted restaurerer, istandsetter og reparerer vi bl.a. gamle råteskadede vinduer, dører og andre bygningsdeler.
Vi produserer deler og det som skulle trengs rett på verkstedet, enten med vår store 4-siders elektriske høvel/fres som kan produsere det meste av spesiallagd listverk, kledning, panel m.m.
HÅNDHØVLING OG PRODUKSJON AV BYGNINGSDELER O.A.
Trenger du noen meter med f. eks. hånd-høvlede lister, som kopi av listverk du har i ditt gamle hus !?